Стопанската комора на Северна Македонија бара пратениците итно да го усвојат петтиот пакет мерки

Стопанската комора на Северна Македонија бара пратениците итно да ги изгласаат законите поврзани со петтиот пакет мерки, кои ги очекуваат нејзините членки како поддршка во услови на пандемија.

-Сведоци сме дека во Парламентот т.н. петти пакет економски мерки, доставен од Владата на Република Северна Македонија, многу долго чека да биде изгласан. Во ситуација кога македонската економија поминува низ  многу тежок период на справување со сите последици од пандемијата со COVID 19, исклучително е важно помошта од државата да стигне што побргу до сите за кои е предвидена. Со петтиот пакет економски мерки, тежок околу 160 милиони евра, ќе се овозможи околу 60 илјади вработени месечно да земаат плата. За некои тоа е единствениот приход во семејството. Ќе им се помогне на компаниите со голем пад на приходите, на меѓународните транспортери, на самостојните вршители на дејност, на увозниците и извозниците и на компаниите кои инвестираат. Но не само на правните лица туку и на граѓаните со долгови врз основа на камати кон јавни институции и кон јавни претпријатија, се вели во соопштението од Стопанската комора.

Од Комората потсетуваат дека нејзините компании членки, го вработуваат секое трето лице и кои создаваат половина од вкупниот приход и половина од нето-добивката на сиот приватен сектор во земјава.

-Имајќи го предвид значењето на поддршката во кризен момент, во каков и се наоѓаме, апелираме до сите пратеници во парламентот на државата итно да се состанат, да го изгласаат петтиот пакет економски мерки и целата оваа ситуација конечно да се разреши бргу и ефикасно во корист на македонската економија и на граѓаните, порачуваат од Стопанската комира на Северна Македонија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *