Средба на премиерот Заев со претставници на Македонската горанска заедница на Косово

Премиерот Зоран Заев се сретна со претставници на Македонската горанска заедница на Косово, претседателот Авнија Рахте и секретарот и координатор Аце Димовски.

Како што соопшти владината прес-служба, на состанокот се поздравени интегративните политики на премиерот Заев и реализацијата на концептот „Едно општество за сите“.

– Констатирано е дека политиките на пријателство и дијалог на премиерот Заев се пример и силен поттик за соработка и почитување како меѓу граѓаните во државите од регионот, така и за добрососедските односи. Во таа насока е пренесено дека резултатите од политиките на пријателство и грижа се гледаат и граѓаните Горанци тоа го ценат, се додава во соопштението.

На состанокот е разговарано за помош и поддршка на некои проекти важни за Горанците во Косово, од страна на Владата во нашата држава, согласно законските можности.

– Соопштено е дека Македонската горанска заедница на Косово како невладина организација е регистрирана во октомври во 2007 година, со што е овозможена институционална соработка на Македонската горанска заедница којашто е традиционално присутна во Косово со тамошните власти, информира владината Прес-служба.

Соработката, како што се посочува во соопштението, се однесува на прашања од економски и социјален карактер, односно подобрување на животните услови на Македонската горанска заедница на Косово, како и за заштита, грижа и афирмација на македонскиот етнички, јазичен, културен, верски, историски континуитет и статус.

– Бидете уверени дека се грижиме и ќе се грижиме за сите граѓани, вклучувајќи ги и Горанците кои живеат и работат во Косово, кои се мирољубиви луѓе и со својата конструктивност придонесуваат во мирот и во развојот во пошироки рамки, рече премиерот Заев на средбата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *