Манифестацијата „Прличеви беседи“ и во услови на епидемија во чест на охридскиот поет и преродбеник

Охрид и во услови на епидемија достојно ќе ја чествува 128-годишнината од смртта големиот поет и преродбеник Григор Прличев и 160-годишнината од создавањето на неговата поема „Скендербег“.

Центарот за култура и библиотеката од Охрид што го носат неговото име на 5 февруари и во сложени здравствени услови ќе ја одржат традиционалната манифестација „Прличеви беседи“. Настанот ќе биде отворен во 11:45 часот со изложба на ликовни дела од колекцијата на Центарот за култура, а точно на пладне е Свеченоста посветена на лауреатот на наградата најдобра поема за 2020 година – Лилјана Пандева. Нејзината поема „Капетаните“ беше прогласена за најдобра на отворениот конкурс што секоја година се распишува во чест на Прличев. Стручното чири за нејзиното дело вели дека претставува еден вид посвета на Прличевиот поетски подвиг, поема конструирана низ своевиден паралелизам преку композициска, структурна, поетичка и содржинска аналогија со поемата „Сердарот“ на Прличев.

Во организација на Националната библиотека од 13 ќе се одржи промоција на најновата книга на проф. д-р Вера Сточевска – Антиќ „За Прличев и неговиот XIX век“ во која како приредувач се јавува м-р Милчо Јованоски. Промотор ќе биде проф. д-р Димитар Пандев.

Книгата е симбиоза од научно–истражувачки текстови од д-р Стојчевска – Антиќ објавувани и презентирани во период од близу 40 години наназад на разни домашни и меѓународни конференции и настани и поводи. Од нив извира поврзаноста на Прличев со Св. Климент и неговото силно влијание врз одредени слова кои се мотивирани од заеднички извори. Трудот на д-р Стојчевска – Антиќ ги бара постојните преоди на нашиот јазик од времето на старословенскиот литературен јазик, кој во разните словенски средини преминува од 12 век во црковнословенски, за да се дојде до 19 век со потреба од изрaзување на сопствен литературен јазик, различен од бугарскиот, од српскиот, а разбирливо тоа е евидентно и со грчкиот јазик.

Покрај 12 трудови од д-р Стојчевска – Антиќ книгата содржи и 13 автографски записи, документи, мислења од м-р Милчо Јованоски. Тој изнесува податоци и слики за куќата и гробот на Григор Прличев, за семејното стебло (прв пат во печатена форма) за најстарите македонски изданија на негови значајни дела, филмови за Прличев и ред негови мисли, за Прличевите визити, за добитниците на наградата за најдобра поема…

Авторката и приредувачот, во книгата создадоа концепт кој ги спои минатото и сегашноста со надеж дека така ќе привлечат внимание од јавноста и читателите за нов прочит на големиот Прличев. Оваа „книжевна читанка“ истовремено е мал туристички водич низ Охрид. Издавач на книгата е НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид со финансиска помош на Министерството за култура и општина Охрид.

Во деновите пред беседите библиотеката на својата обновена интернет-страница ќе ја постави и сподели со посетителите на сајтот документарната снимка извлечена од архивата на МТВ – ТВ Скопје, а посветена на манифестацијата „Прличеви беседи“ во 1968 година, кога беше одбележана 75-годишнината од смртта на Прличев. Истовремено на сајтот www.bibliotekaohrid.mk ќе бидат споделени аудио изданијата „Сердарот“ и „ Автобиографијата“ кои се дел од архивираниот серијал „Звучна библиотека“ проект поддржан од Министерството за култура, а реализиран од страна на охридската библиотека.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *