Алаѓозовски: Зголемена е поддршката за културата на Албанците во Македонија

Поддршката за културата во РМ за граѓаните од албанска националност е четирикратно зголемена во однос на сите досегашни практики. Ова како и големите проекти за обнова и изградба на тетовскиот театар и албанскиот театар, Деновите на Наим и голем број манифестации содржани во Годишната програма гарантираат дека годинава ќе има богата и квалитетна програма на граѓаните од албанска национална припадност, рече министеот за култура Роберт Алаѓозоски.

Тој одговарајќи на пратеничко прашање за доделените средства за култура во рамки на Годишната програма и, како што рече пратеникот Сурија Рушити, за малкуте средства за албанската култура и злоупотребите при доделувањето, кажа дека целата дискусија за наводи за неправилности е резултат на транспарентноста на Владата и подготвеноста да бидат објавени сите податоци поврзани со комисиите и добитниците.

– Ние сме тие кои ја повикавме јавнста да не извести и нас и другите надлежни ако имаат индиции за некакви нерегуларности за да можат да следат постапки, рече Алаѓозовски, додавајќи дека таквата транспарентност отсуствувала во време на минатата власт.

Спорните проекти, рече, не се повеќе од дваесеттина, а средствата кои се одобрени не се ниту еден отсто од средствата за целокупната годишна програма.

– Во однос на дискусите за можен конфликт на интереси можам да кажам дека сите членови на комисиите го повлекоа нивното учество во проектите за кои тие дел одлучувале самите. По дополнителниот притисок од јавноста, имаше три спорни проекти, кои самите учесници ги повлекоа, рече Алаѓозовски.

Додаде дека и проектите доведувани во врска со можно влијание во кабинетот и луѓе блиски до државниот секретар се исто така повлечени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *