Димитров: Остануваме посветени на Договорот со Бугарија, но не можеме да преговараме за јазикот или идентитетот

– Ние сме целосно посветени на обврските што произлегуваат од Договорот за добрососедство, но не можеме да зборуваме или да преговараме за јазикот или идентитетот. Јазикот не може да биде пречка за пријателство ако тоа пријателство се заснова на заемна почит и ние ќе продолжиме да ги убедуваме нашите соседи во Софија дека тоа е така. Не е мудро историјата да стане предмет на разговор меѓу политичарите; тоа треба да им се остави на историчарите. Не можеме да ја смениме историјата, но можеме да го промениме денес и утре, рече Димитров во воведното обраќање.
Во контекст на темата на панелот „Што е Европа“ на која вицепремерот Димитров се обрати како главен говорник, тој потенцираше дека „постојат два магнети кои ги привлекуваат македонските граѓани кон Европската Унија.
– Првиот е просперитет и е поврзан со заедничкиот европски пазар. Вториот е европските вредности како што се демократијата, владеењето на правото, независни судии, борба против корупцијата, отчетност, слободни медиуми, чист воздух и вода. Секогаш кога се прават компромиси во однос на вториот магнет, ЕУ станува помалку привлечна, рече Димитров.

 

One thought on “Димитров: Остануваме посветени на Договорот со Бугарија, но не можеме да преговараме за јазикот или идентитетот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *