За македонскиот јазик Бугарија е на губитничка позиција, смета бугарскиот историчар Илчев

За европското јавно мислење не е јасен бугарскиот спор за македонскиот јазик. Според европското јавно мислење, ако има држава, таа си има и јазик. Ова загледување во македонскиот јазик е губитничка позиција за нас, вели во интервју за „24 часа“ бугарскиот историчар Иван Илчев, бивш ректор на софискиот универзитет „Св. Климент Охридски и актуелен член на бугарскиот тим во заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања.

Илчев смета дека бугарската позиција за јазикот е тешко одржлива, но за историјата е неспорна. Скептик е дека ќе бидат решени спорните прашања меѓу двете земји до 10 ноември, кога Бугарија и Северна Македонија ќе копретседаваат со Берлинскиот процес, пренесува Дојче веле.

Иако работата на заедничката комисија е обемна и сложена и не може да се стави под притисок на рокови, Илчев открива дека токму бугарскиот дел од комисијата бил под политички притисок со рок во кој треба да ги заврши работите.

-Не сакам да правам историски алузии, но за нас ова е вториот 10 ноември, откако минатата година на состанокот на бугарскиот дел од заедничката комисија со претседателот Радев, тој воено ни заповеда до 10 ноември да ги решиме сите спорови со нашиот западен сосед. Затоа си мислам дека во тој датум има нешто фатално, вели Илчев.

Запрашан за изјавата на вицепремиерот Никола Димитров, дека „ако македонскиот јазик е пречка за почнување на преговори со ЕУ, тогаш Унијата не го заслужува епитетот ‘европска’“, Илчев признава дека за европската јавност тоа е нејасен спор.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *