МД „Илинден“ ја осудува изјавата на бугарската министерка Захариева за „бугарските корени на македонската нација“

Македонското друштво „Илинден“-Тирана ја осудува изјавата на министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева дека „Бугарија е подготвена да ја потврди сегашната реалност, но Северна Македонија треба да ја признае историската вистина-бугарските корени на македонската нација“.

– Македонците во Албанија изјавата на министерката Захариева ја осудуваат и ја сметаат за несоодветна и недолична. Недозволливо е висок државен функционер, како министер за надворешни работи, да ја злоупотребува позицијата за потценување на Македонците и Македонија. Во истоврме најостро ја осудуваме злоупотребата на правото на вето на Бугарија во Европската Унија, стои во реакцијата на друштвото „Илинден“.

Исто така се осудува денационализаторската мисија на Бугарија во обидот Македонците да ги прикаже како Бугари.

-Точно тоа, преку своето членство во ЕУ,  Бугарија го користи со последната изјава на министерката за надворешни работи, Захариева која кажа една историска лага. Со оглед на тоа што Европската Унија се декларира како демократски сојуз на држави, македонското друштво „Илинден”-Тирана во име на Македонците во Албанија бара од европските институции да им наложат на бугарските власти да се однесуват европски, се наведува во реакцијата на МД„Илинден“Тирана.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *