Владата донесе одлука за отворање на границите за граѓаните на Србија, Косово и БиХ без негативен ПЦР тест

Владата на денешната седница донесе одлука за отворање на гранците и овозможување непречен влез на државјаните на Србија, Косово и Босна и Херцеговина без приложување негативен ПЦР тест. Одлуката стапува на сила од понеделник, 12 октомври 2020 година.
-Врз основа на координацијата со министерствата за здравство од регионот, денеска, на седница на Владата на Република Северна Македонија, донесовме одлука да овозможиме непречен влез на странските државјани од Република Србија, Република Косово, Република Црна Гора и Република Босна и Херцеговина, без приложување медицинска потврда со негативен RT PCR SARS CoV-2 тест, објави на својот Фејсбук профил премиерот Зоран Заев.
Посочува дека во овие земји, за кои нивните граѓани досега имаа обврска при влез/транзит во нашата земја да приложат негативен RT PCR SARS CoV-2 тест, по принципот на реципроцитет е договорено и нашите граѓани да патуваат во овие земји, без обврска да приложат негативен тест.
-Оваа одлука е донесена по доставен предлог и позитивно мислење на Комисијата за заразни болести според кое до овој момент нема индикации или висок број на влезени позитивни случаи од странски држави, а со тоа и нема висок ризик по јавното здравје. Одлуката е донесена заради остварувањето на неопходните потреби на граѓаните, при што Владата апелира патувањето да се сведе на минимум и исклучиво за неодложни потреби и со целосно и доследно применување на сите мерки за лична заштита од Ковид-19, додава премиерот Заев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *