Одбележување на Националниот празник на Франција

Прославувањето на Националниот празник на Франција, 14 јули ќе биде во знакот на солидарноста, за пред сѐ, да им се оддаде почит на сите што се борат против пандемијата Ковид-19, соопшти француската Амбасада во земјава.

-Поради пандемијата и неможноста да го организира традиционалниот прием, амбасадата изразува благодарност до сите кои се бореле за вредностите на Републиката и особено за слободата, со положување венец на Француските воени гробишта во Скопје. На настанот ќе присуствуваат претставници на француската заедница и ќе се почитуваат сите здравствени препораки, стои во соопштението на Амбасадата.

Амбасадата посочува дека францускиот амбасадор ќе одржи видео обраќање преку кое ќе изрази безрезервна пријателска поддршка кон своите сонародници и партнери на амбасадата, кое ќе може да се проследи на Фејсбук страницата на Амбасадата – https://www.facebook.com/France.Skopje, како и на веб-страницата на Амбасадата – https://mk.ambafrance.org.

Франција низ целата оваа криза, покрај својот придонес кон европските напори за обезбедување опрема и финансиска помош, постојано беше заедно со Македонците. За овој 14 јули, повторно ќе им помогнеме на Црвениот крст и на иницијативата „Банка за храна“ Овој 14 јули мора да биде празник на нашата солидарност, а тоа е братството на дело, споделените вредности што заедно ги славиме, наведува Амбасадата.

Во рамките на настанот, поранешниот амбасадор Благој Зашов, генерален делегат на Сувенир Франсе во Северна Македонија, ќе положи венец и ќе подари на Музејот на Француските гробишта четири книги од француски автори за историјата на регионот Македонија, што тој ги преведе минатата година.

Амбасадата ддоава дека и во Франција Националниот ден ќе се одбележи на посебен начин, а францускиот претседател Емануел Макрон ќе учествува на воената свеченост на плоштадот Конкорд.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *