Евроамбасадорот Жбогар во Охрид на средби со градоначалникот и во посета на Галичица

Амбасадор на Европската Унија Самуел Жбогар денеска во Охрид во рамки на кампањата „ЕУ со тебе“ ќе се сретне со градоначалникот Константин Георгиевски, при што ќе се разговара за статусот на спроведување на препораките за зачувување на „Природното и културното наследство на Охридскиот регион“ на УНЕСКО, испишано во 1979-1980 година.

За време на престојот  тие ќе го посетат Националниот парк Галичица, каде Европската унија инвестираше 390.000 евра за подобра заштита, конзервација и управување со заштитеното подрачје.

Во рамки на проектот основана е мала ботаничка градина со детски патеки и отворена училница, како и репродуктивниот центар од 100 ха за европскиот (црвен) елен, кој создаде услови за враќање на овој „крал на шумата“ по децениско долго отсуство заради нелегалниот лов и несоодветниот мониторинг. Проектот е дел од програмата финансирана од ЕУ за подобро управување со заштитените подрачја во вредност од 4,3 милиони евра што ја спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање.

-Оваа посета „ЕУ со Тебе“ ќе се одржи во Охрид за да се потенцира важноста за заштита на Извонредната Универзална Вредност што УНЕСКО му го препиша на регионот за неговите природни вредности и за разновидноста на културното, материјалното и духовното наследство, наведуваат во соопштението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *