Реакција на МД„Илинден“ по промоцијата во Корча на книгата „Бугарите во Албанија“

Македонското друштво „Илинден”-Тирана  реагира и го осудува, како што наведува во пишана реакција, навредливото однесување на бугарскиот европратеник и потпретседател на европарламентарната група на Европската народна партија Андреј Ковачев и на Спас Ташев во Корча, за време на промоцијата на книгата за „Бугарите во Албанија“ од авторот Спас Ташев.

 – Македонско друштво „Илинден”-Тирана за  неприфатливи и негаторски ги  смета наводите во  книгата „Бугарите во Албанија“ од Спас Ташев, објавена со лого на Европската народна партија а промовинарана во Корча, која шири лаги и невистини за Македонците во Албанија, кои ги претставува како Бугари.Уште еднаш кажуваме дека во Албанија ниту имало, ниту има Бугари. Ние сме Македонци со мајчин македонски јазик, стои во реакцијата на друштвото „Илинден“.

Се додава дека авторот на книгата го обвинува друштво „Илинден“ како промотор на македонизмот во Албанија при тоа наведувајќи дека „Бугарите во Албанија се на удар на македонизмот“ а покрај тоа преземал фотографии без авторски права.

Во книгата не обвинува за промоција на македонизмот, издвојувајќи цитати од соопштенија,  реакции, но и изјави на претседателот на друштвото, дека Македонците живеат во Мала Преспа, Голо Брдо, Гора и многу градови во Албанија, и оти Бугари во Албанија нема.Тоа според  авторот, наводно, јасно покажувало, дека „македонските друштва не се склони да ја прифатат бугарската позиција на претставниците на населението во Албанија, чиј мајчин јазик припаѓа на групата словенски јазик“,што е чиста невистина потврдена со историски факти, се оценува во соопштенето.

Друштвото, исто така, наведува дека остро реагира и, стои во реакцијата, објавата на социјалните мрежи на бугарскиот европратеник Ковачев дека ги посетил „Бугарите во Врбник и во Мала Преспа“.

По кој знае кој пат повторуваме, дека во Албанија не живеат Бугари, Македонците во Албанија не се Бугари. Македонците во Албанија не може да бидат колатерална штета заради бугарските уцени и албанските амбиции за членство во Европската Унија. За бугарска согласност за започнување на преговори меѓу Брисел и Тирана е обврската Албанија да прокнижи Бугари на претсојниот попис во регионите каде што живеат Македонците, стои во реакцијата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *