Катругалос: Владата води неактивна надворешна политика и пасивно ги следеше настаните на Советот за општи работи

Владата, прифаќајќи дека кандидатурите на Северна Македонија и Албанија треба заедно да одат напред, ги ослаби јасните аргументи во корист на првата земја, вели поранешниот шеф на грчката дипломатија, а сега надлежен за надворешна политика во опозициската СИРИЗА, Јоргос Катругалос.

Во изјавата за европската перспектива на Северна Македонија и Албанија, Катругалос упатува критики до актуелната грчка влада за неактивност и пасивност во надворешната политика особено по Советот за општи работи одржан завчера, jави дописничката на МИА од Атина.

-Политиката на неактивност на владата за критични прашања од надворешната политика, за жал продолжи и на Советот за општи работи на 15.10.2019 година, кој не стигна до одлука за почеток на пристапни преговори со Северна Македонија и Албанија. Пасивно следејќи ги настаните, владата не го искористи вредниот дипломатски капитал што земјата го доби од Договорот од Преспа за динамично да бара признавање на нејзината водечка улога во регионот. Паралелно, прифаќајќи дека кандидатурите на Северна Македонија и Албанија треба заедно да одат напред, ги ослаби јасните аргументи во корист на првата земја, вели Катругалос во пишаната изјава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *