Финансиска поддршка преку Планот за економски раст за 170 компании

Сто и седумдесет компании ќе добијат финансиска поддршка преку програмата на Планот за економски раст.

Информацијата за склучување договори со компаниите е разгледана и усвоена вчера на седница на Владата, што се одржа во Битола.

Како што соопштуваат од владината прес-служба, во 170-те компании има компании од трговско-индустриските зони и една од дијаспората, а за оваа финансиска поддршка евалуирани се реализираните инвестиции за 2018 година, а се однесува за инвестициски вложувања за набавка на нови машини и опрема и за инвестиции во објекти и земјиште.

Финансиската поддршка од оваа програма преку Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, се доделува за реализирани почетни или дополнителни инвестиции неопходни за дејноста, до 10 отсто од реализираната инвестиција, и не повеќе од 1.000.000 евра. Средствата за оваа намена се предвидени во Буџетот за 2019 година.

Вкупната вредност на инвестициите во овие 170 компании изнесува 230 милиони евра, со што се отвораат 4.577 нови работни места, од кои во 2018 година се веќе вработени 2 117 лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *