Општина Конче почна со обновување на патот околу езерото Мантово

Патот покрај езерото Мантово, од село Габревци до Влашките колиби, во должина од 6,5 километри, целосно ќе се обнови, информираат од општината.

-Деновиве активно се работи на обележување на трасата која треба да се рехабилитира со нов асфалтен слој и се очекува во најскоро време да се започне со изведување на проектот, рече градоначалникот на Конче, Благој Илиев.

Во рамки на проектот „Подобрување на пристапоност и атрактивност на Сончевата езерска населба Мантово“, вреден 280 илјади евра, е предвидено и мапирање и одбележување на две пешачки патеки од 3 километри, осветлување на улиците на „Влашките колиби“, и поставување урбана опрема во туристичката населба Мантово.

Со проектот треба да се подобри пристапот до викенд населбата Мантово, која станува атрактивна туристичка дестинација, со одличната местоположба и природни убавини, кои ги има покрај езерото Мантово.

Проектот за локална и регионална конкуретност е финансиран од Европската Унија и Владата на Република Северна Македонија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *