Владата ќе одржи седница во Битола

Владата на Република Северна Македонија денеска во зградата на Општина Битола ќе ја одржи својата редовна 159-та седница.

Со оваа прва седница во низата што во наредниот период ќе се одржуваат во различни региони во државата, како што информираат од владината прес-служба, ќе претседава премиерот Зоран Заев, на неа ќе присуствуваат сите министри, а како гости ќе учествуваат и градоначалниците од Пелагонискиот регион, од општините Битола, Прилеп, Крушево, Кривогаштани, Долнени, Новаци, Могила и Демир Хисар.

На оваа седница приоритет ќе добијат информациите и одлуките за проекти од непосреден интерес на граѓаните на овие општини.

Пред почетокот на седницата, вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули ќе ја посетат РЕК Битола, каде ќе ја промовираат мерката за инвертер клими, во присуство градоначалничката на Општина Битола Наташа Петровска.

Мнистерот за транспорт и врски Горан Сугарески, пак, и директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Зоран Китанов, заедно со градоначалничката Петровска ќе извршат увид во работите на рехабилитацијата на регионален пат Прилеп-Тополчани-Битола, а министерот за здравство Венко Филипче ќе го посети Здравствениот дом во Битола, кадешто пред 1 месец се пушти во употреба реновираната Служба за итна медицинска помош.

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со градоначалничката Петровска ќе посети неколку мали групни домови во општината, додека заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули заедно со Петровска ќе изврши увид во напредокот на изградба на пречистителна станица за отпадни води во потпелистерските села Трново и Магарево. в

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *