Гевгелија и Богданци ќе добиваат гас преку грчкиот гасовод

Општините Гевгелија и Богданци се вклучени во проектот „Интерконективен гасовод МК-ГР“ што конкретно значи дека ќе бидат вклучени во јужниот крак од грчкиот гасовод, кој ќе минува низ овие две општини, потврдија денеска од општина Гевгелија.

Градоначалникот на Гевгелија Сашо Поцков информира дека на гасоводната линија од соседна Грција, покрај Гевгелија и Богданци, ќе се приклучат уште и општините Демир Капија и Неготино, а за изработка на проектните документи и првичната студија кои се обврска на АД „Македонски енергетски ресури“, пари веќе се обезбедени преку Европската инвестициска банка.

– Со проектот ќе биде проектирана и изградена примарната гасоводна мрежа,која предвидува внесување на гасот од Грција и негово транзитирање до мерните регулаторни станици на секоја од четирите општини,а наша обврска потоа ќе биде да ја проектираме и реализираме секундарната гасоводна мрежа, нагласи Поцков.

За потребите на студијата,која треба да биде готова до крајот на јануари,општините треба да ги обезбедат сите релевантни податоци,а целата проектна документација треба да биде готова до пролет 2020 година по што веднаш ќе почне реализацијата на проектот.

Поцков изрази голема благодарност што грчки компании пројавиле интерес да ги изградат мерните гасоводни станици во Гевгелија и Поликастро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *