Спасовски и Жерновски во Женева на состанок на Извршниот комитет на УНХЦР

Делегација од Република Северна Македонија, предводена од заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија и министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, во чиј состав ќе биде и заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, денеска во Женева ќе учествуваат на 70-тата Сесија на Извршниот Комитет на Програмата на Високиот Комесар за бегалци на ОН.

Во  текот на денешниот ден, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ќе има свое обраќање, а акцентот ќе биде ставен на активностите кои од страна на земјата се преземаат во однос на прашањата кои се високо на агендата на Високиот Комесар за бегалци на ОН.

Предвидено е за време на учеството на Конференцијата, Спасовски и Жерновски да остварат билатерална средба со високиот комесар за беглаци на ОН Филипо Гранди.

За време на сесијата, покрај редовните прашања од надлежноста на Комитетот, предвидено е и одржување на Сегмент на високо ниво посветен на лицата без државјанство, кој ќе претставува основа за организирање на  т. н Глобален форум за бегалци  во декември годинава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *