Заев оптимист дека ќе добиеме датум за преговори

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека е оптимист оти ќе добиеме датум за почеток на преговорите со ЕУ и покрај искажаните резерви од некои земји членки.

– Будно следиме што се случува. На неколку дена сме од историската одлука. Моите очекувања се дека ќе добиеме одлука за почеток на преговорите, изјави Заев одговорајќи на новинарски прашања по конференцијата во МНР на тема „Кон концептот за едно општество и интеркултурализам“.

Познато му е, вели, дека некои земји членки имаат свои аргументации внатре, кои најчесто не се поврзани со нас.

– Дебатата што ја води Франција на пример за реформите и иднината на ЕУ. Ние ги почитуваме тие дебати и веруваме дека можеме да помогнеме и придонесеме. Свесни сме дека во заклучоците покрај одлуката за почеток на преговорите, ќе има и одредби за имплементација на договорите со Бугарија и со Грција. Тоа е логично и очекувано. Покрај целата оваа дебата јас останувам позитивен и оптимист дека имаме конечно одлука за почеток на преговорите, иистакна премиерот Зоран Заев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *