Грчките медиуми за синоќешното гласање во Бундестагот

 „Германија: Зелено светло од Парламентот за пристапни преговори на Северна Македонија и Албанија“; „Европски тепих за Северна Македонија и Албанија поставува германскиот Парламент“; „Германско „да“ за Скопје и Тирана“; „Албанија и Северна Македонија добија зелено светло од германскиот Парламент“;  „Германците велат „да“ за почеток на интеграција во ЕУ на Северна Македонија и Албанија“, се дел од насловите во онлајн изданијата на грчките медиуми во однос на синоќешното гласање во Будестагот за отпочнување пристапни преговори со ЕУ за Северна Македонија и Албанија, jави дописничката на МИА од Атина.

Медиумите во Грција го пренесуваат опширниот текст на грчката новинска агенција АНА-МПА под наслов „Зелено светло од Бундестагот за почеток на пристапни преговори со Албанија и С.Македонија“.

-Зелено светло на германската влада да се согласи со почеток на пристапни преговори на Европската унија со Албанија и Северна Македонија, со широко мнозинство, даде доцна вечерта во четвртокот федералниот Парламент, гласајќи за заедничкиот предлог доставен од пратеничките групи на владината коалиција. И во двата случаја беше потенцирано дека не станува збор за интеграција на земјите, туку за почеток на долг процес, кој веројатно ќе доведе до интеграција, пишува грчката новинска агенција АНА-МПА на почетокот на текстот.

Во продолжение детално се пренесени ставовите на германските партии за време на расправата, како и резултатот од гласањето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *