Димитров на Балкански донаторски форум

 Министерот за надворешни работи Никола Димитров денеска учествуваше на отворањето на Балканскиот донаторски форум организиран од страна на Фондацијата Отворено Општество и нивното претставништво во Република Северна Македонија, во соработка со неколку значајни донатори од Балканот.

Димитров, како што соопшти Министерството за надворешни работи,  направи пресек на досега постигнатото, потенцирајќи ја евидентна промена на соработката помеѓу невладиниот сектор и Владата во изминатите две години. Тој додаде дека признавањето на важната улога на НВО секторот се ефектуира со непосредно и важно учество во реформскиот процес.

-Напредок има само тогаш кога грешките се откриваат, а потоа се коригираат. Создадовме поволно опкружување каде медиумите се послободни и повнимателни, луѓето се погласни, а граѓанскиот сектор е партнер во остварувањето на нашите европски цели и европските промени дома, истакна Димитров.

Теми на овогодинешниот Форум беа важноста на улогата и активностите на донаторите и локални филантропи, како и значењето на ЕУ фондовите и владините и приватни финансирања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *