Лешочкиот манастир го одбележува Денот на Успение на Пресвета Богородица

Со повеќе настани во манастирскиот комплекс „Свети Атанасиј“ во тетовски Лешок овие два дена се одбележува празникот Успение на Пресвета Богородица. Со вечерна богослужба од 17:30 часот денеска започнуваат црковните одбележувања. Утре од 8 часот е предвидена празничната архиерејска литургија чиноначалствувана од Митриполитот тетовско гостиварски Господин Јосиф во сослужение со повеќе свештенослужители од тетовското архиерејско намесништво.

Во рамки на црковно-народниот собир се организираат повеќе музички забави, а предвидено е одржување на традиционалниот Лешочки фолк фест што се одржува во дворот на манастирскиот комплекс. Фестивалот, кој е со ревијален карактер започнува во 20:30 часот. Организатор на Лешочкиот Фолк Фест е Здружението за негување на македонскиот фолклор и традиција „Источник“ во соработка со Македонската православна црква.

Во манастирскиот комплекс во Лешок се наоѓаат трите цркви Свети Атанасиј, Успение на Пресвета Богородица и стар Свети Атанасиј.

Поради масовната посетеност на манастирскиот комплекс денес и утре тетовската полиција информираше дека ќе се воспостави посебен сообраќаен режим околу Лешок.

-Сите кои возила ќе пристигнуваат до манастирскиот комплекс да ги паркираат само на определените локации за таа намена и да ги почитуваат наредбите на полициските службеници кои ќе го регулираат, односно насочуваат движењето на возилата кон манастирскиот комплекс и обратно-потенцираат од СВР Тетово.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *