Промоција на книгата „Македонците во светот“ на Славе Николовски Катин

Книгата „Macedonians in the world“ („Македонците во светот“) на новинарот и публицистот Славе Николовски Катин денеска ќе ја има својата охридска промоција.

Славе Катин и е познат на македонската и на меѓународната јавност по неговите бројни публикации, новинарски и научни трудови кои се посветени, главно на државата и на животот на нашите иселеници.

Покрај 55-те публикации, во период од педесет и пет години Катин е автор и на повеќе од 100 научни трудови од различни области и на над 3.000 новинарски и други текстови објавени. Тие, главно, се однесуваат на државата, иселеништвото, религијата, културата, македонскиот јазик и литература и други области.

„Macedonians in the world“ („Македонците во светот“) е плод на неговите патувања по светот. Како член на државни и црковни делегации тој бил на посети и разговори кај поглаварите на Романската, Украинската, Руската и Српската православн ацрква, потоа во Цариградската патријаршија во Истанбул и пет пати бил во делегации во Ватикан во Рим. Исто така, бил и во делегацијата на Владата за погребот на Мајка Тереза во Калкута, Индија, а многу пати патувал со делегации на Македонската православна црква-Охридска архиепископија за Канада, Соединетите Американски Држави, Австралија, во Европската Унија, Турција, Израел, Русија, Украина, Бразил и други земји.

Публикацијата „Македонците во светот“ од Славе Катин е дело на Издавачката куќа „Македонска искра“ од Скопје и на Фондацијата „Џорџ Атанасоски“ од Прилеп. Рецензенти на ова дело, кое е на англиски јазик, на 432 страници се покојниот академик Антонио Шкокљев-Дончо и бизнисменот Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски. Промотори на книгата во Охрид ќе бидат Милчо Јованоски и Свето Стефановски.

Промоцијата ќе се одржи во Прличевата одаја на Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид од 12 часот.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *