Велковски: Очигледна е разликата меѓу криминалниот и расипништвото на ВМРО-ДПМНЕ и одговорното и домаќинско работење на СДСМ.

ВМРО-ДПМНЕ со 11 годишното криминално и расипничко владеење зад себе остави урнисан систем на социјална заштита, сиромаштија и економска стагнација.

Заради задоволување криминални интереси, ВМРО-ДПМНЕ остави илјадници граѓани со ниска, недостојна социјална помош.

ВМРО-ДПМНЕ со години ги дискриминираше вработените во текстилната, кожарската и чевларската индустрија кои добиваа недолична минимална плата од 9.000 која беше значително пониска од законски утврдената плата за другите стопански гранки.

ВМРО-ДПМНЕ свесно го игнорираше проблемот со стечајните работници, оставајќи ја оваа група граѓани без приходи и на маргините на општеството.

Поради неодговорното и расипничко однесување на ВМРО-ДПМНЕ економијата во последниот квартал од нивното владеење беше во минус од 1,8 отсто.

За разлика од таквиот однос, денес Владата презема мерки што се во интерес на економијата и граѓаните.

Со социјалната реформа, социјалната помош за граѓаните порасно до 300 отсто.

Минималната плата порасна на 12.500 денари и таа е иста за сите, вклучително и за вработените во текстилната, кожарската и чевларската индустрија.

Решен е проблемот на стечајните работници. Денес, над 10.000 стечајни работници добиваат месечен надоместок од над 7.500 денари.

Растот на БДП изнесува 4,1 отсто.

Очиледна е разликата меѓу криминалниот и расипнички однос на ВМРО-ДПМНЕ и одговорното и домаќинско работење на Владата предводена од СДСМ.

Како одговорна партија остануваме посветени на реализација на мерките што носат економски раст, нови работни места, повеќе пари и повисок животен стандард за сите граѓани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *