Пратениците расправаат за Завршната сметка на Буџетот

Собранието на Република Северна Македонија денеска во рамки на 106. седница ја почна расправата по Завршната сметка на Буџетот за 2018 година.

Во претпладневниот дел, расправата помина со низа реплики и контрареплики меѓу опозицијата и парламентарното мнозинство околу тоа колку фискалните политики во изминатата година се исправни.

Опозицијата обвини дека економијата е во слободен пат и се повеќе тоне и оти власта предводена од СДСМ е далеку од реализација на проекти кои се во насока на подобар животен стандард. Според опозицијата, нема реализација кај големите инфраструктурни проекти, проектот за минимална плата е промашен, а намалени се и капиталните инвестиции.

За парламентарното мнозинство, економијата се движи во вистинска насока. Има зголемување кај странските инвестиции и кај извозот, а минатата година зголемени се платите за пет проценти во четири области, а зголемување има и кај пензиите.

Според заменик-министерката за финансии Ширет Елези, фискалната политика во 2018 година се реализирала во рамки на планираните износи со Буџетот, односно реализацијата на приходите била во согласност со очекувањата, додека расходите се извршувале редовно и навремено. Вкупните приходи на Буџетот се реализирале на ниво од 97,9 проценти во однос на планираните, додека вкупните расходи се реализирале на ниво од 96,7 проценти од планираните.

Расправата по оваа точка од дневниот ред продолжува по редовната едночасовна пауза, а за дискусија се пријавени уште осум пратеници.

На почетокот на седницата беше верификуван мандатот на Арта Точи од Алијанса на Албанците која доаѓа на местото на пратеникот Весел Мемеди.

Пратениците одлучија по скратена постапка да се донесат седум законски решенија меѓу кои Предлог-измените на Законот за земјоделство и рурален развој, како и Предлог-измените на Деловникот за работа на Собранието согласно кои треба да се изврши усогласување на Деловникот за работа со Законот за употреба на јазиците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *