Средба Заев-Лисјен: Се развива економската соработка меѓу Северна Македонија и НР Кина

Северна Македонија и Народна Република Кина имаат добри билатерални односи, во изминатите две години забележан е напредок во соработката, особено во областа на економијата, образованието и културата, беше заклучено на пријателската средба меѓу премирот Зоран Заев и амбасадорката на НР Кина, Јин Лисјен, која го завршува мандатот во земјава.

Од владината прес-служба соопштија дека на средбата биле поздравени личните заложби на премиерот за реализација на изградбата на двата автопата, со кинеска поддршка, Миладиновци – Штип и Кичево – Охрид.

Констатирано е дека премиерот прави видливи напори со резултати во економскиот развој и во социјалните политики и дека преку конструктивните политики, на конкретно ниво придонесува за доброто на државава и за граѓаните.

– Уверен сум дека преку процесот „17 + 1“ само ќе се јакне соработката на економски план, којашто веќе се реализира со отвореноста за нови кинески инвестиции во земјава, а расте и трговската размена. Тоа е резултат на воспоставениот дијалог на високо политичко ниво меѓу Северна Македонија и Кина, рече Заев, кој оцени дека за тоа голем придонес има успешната соработка со амбасадорката на Кина, Лисјен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *