Амбасадорот на Чешка во посета на Штип

Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски денеска остварил средба со амбасадорот на Република Чешка во Република Северна Македонија, Мирослав Томан, информираат од кабинетот на штипскиот градоначалник.

Во писменото сопштение се вели дека на оваа средба се разговарало за натамошна соработка помеѓу локалната самоуправа и Република Чешка, можностите што ги нуди локалната самоуправа како и поволната бизнис клима во нашата општина.

Градоначалникот Бочварски истакна дека во Штип во изминатиот период се реализирани неколку проекти, финансирани од европски фондови, но и од сопствени средства како и планот за понатамошен развој на Штип, како центар на источниот регион од нашата држава , стои во соопштението од Општина Штип.

На средбата  се отворила  можност за организирање на бизнис форум каде што Штип ќе ги претстави своите потенцијали и ќе се создраде можност за соработка со претставниците од бизнис секторот од Република Чешка за инвестирање во  Штип.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *