Намаленото производство ги крена цените на градинарските производи

Намаленото производство ги крена цените на градинарските култури во струмичкиот регион. Доматите во зависност од квалитетот се откупуваат од 25 до 40 денари, зелката од 5 до 8 денари, краставиците од 20 до 40 денари, зелената пиперка од сортата „куртовска капија“ е 30 денари, додека црвената се откупува за 60, а бостанот се откупува од 10 до 14 денари за килограм.

Овие цени на пазарите на мало се значително повисоки, па така доматите се продаваат и по 70 денари за килограм.

Земјоделските производители се задоволни од висината на откупните цени.

– Имаме цени од кои сме задоволни и тие се сега добри за нас. Но, за разлика од порано производството е намалено и заради тоа цените се високи, смета Коце Божиков, земјоделски производител од село Дабиле.

Тој очекува овој тренд на повисоки откупни цени да се задржи и за пласманот на пиперката „ајварка“, која треба да почне интензивно да се бере пред крајот на идниот месец.

За трговците високите цени се очекувани, бидејќи производстото е намалено и се принудени дури и да откажуваат нарачки од трговските патнери.

-Засега извезувам само праска, која ја откупувам од 15 до 20 денари за килограм. За другите градинарски производи има интерес, но нема доволно количини.Се чувствува недостиг од зелка и затоа во последните денови откупната цена се зголеми од 5 на 8 денари. Законите на понудата и побарувачката се немилосрдни и треба да се научиме дека само со квалитетно производство можеме да бидеме конкуретни, вели Благој Витанов, трговец од Струмица.

Според податоци од земјоделски здруженија и синдикати, земјоделското производство, посебно градинарското, од година во година се намалува. Таквиот тренд е забележан кај производството на домати, но и кај други култури. Во споредба со други години површините засеани со раноградинарски култури се намалени и за повеќе од 30 отсто.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *