Европски зелени: ЕУ да ги започне пристапните преговори со Северна Македонија

По повод започнувањето на конференцијата за Западен Балкан во Познањ, Полска, копретседавачите на Европската зелена партија, Рајнхард Бутикофер и Моника Фрасони изјавија:

Европската унија ризикува да се поттикне национализмот во Западен Балкан, доколку го прекине процесот на отварање на вратите за почеток на пристапни преговори за ЕУ на земјите од регионот.

Почетокот на преговорите веќе беше двапати одложен и покрај позитивните препораки на Европската комисија. Не постои причина внатрешните реформи на ЕУ и разговорите за пристапување да не се спроведуваат истовремено. Уште едно одложување во октомври оваа година би можело да го загрози целиот процес и да доведе до обновување на тензиите кои би биле катастрофални за ЕУ во целина. Од суштинско значење е европските министри на состанокот во Познањ, да ги земат предвид херојските напори на Северна Македонија да стави крај на вековниот конфликт со Грција и да го отвори патот за фер и објективен процес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *