Стерјовски во парламентот ја поздрави препораката на ЕК за Северна Македонија и за Албанија

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) Васил Стерјовски на денешната пленарна седница во албанскиот Парламент ја поздрави препораката на ЕК за безусловен почеток на преговорите со Албанија и Северна Македонија.

– Ја поздравуваме препораката за Албанија и за Македонија, со која се потврдува остварениот напредок во спроведувањето на реформите. Одлуката е важен и голем исчекор кон европската интеграција на двете земји, но и земјите од Западен Балкан. Нас, во Албанија, сите заедно, не очекува амбициозна и сеопфатна работа, а нужни се разговори меѓу Владата и опозицијата. Посакувано е учеството на сите национални малцинства и на албанското општество во целина, како заедничка цел, која сите не засега, рече Стерјовски.

Тој посочи дека добрососедството е критериум за европска интеграција на Република Албанија и оти таа политика мора да се унапредува со сите соседи.

– Македонците во Република Албанија и Албанците во Република Македонија се мостови на соработка и братство во вкупните македонско-албански односи, врз основниот принцип на меѓународното право на еднаква сувереност. Наша стратешка определба е договор за траен мир и добрососедство меѓу Република Албанија и Република Македонија, нагласи Стерјовски.

Тој како многу значаен го наведе фактот што Албанија годинава одбележува десетгодишнина од зачленувањето во НАТО и како што рече, останува сите заедно без оглед на етничко потекло, верско уверување, политичка припадност и социјален статус да го изодат патот на европската интеграција на Албанија во Европската Унија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *