Пендаровски: Време е да ги залечиме отворените рани и да го почнеме граѓанското помирување

Сакам јавно да кажам и да се обврзам дека ќе бидам претседател на сите граѓани, и на оние кои гласаа за мене, и на оние кои гласаа за моите противкандидати, како и на оние кои не излегоа на гласање. Првата работа што ќе ја направам е да подадам рака за соработка кон опозицијата, рече претседателот Стево Пендаровски во денешното обраќање по повод неговата инаугурација во Собранието на Репулика Северна Македонија.

-Ќе бидам претседател на сите граѓани. Време е да ги залечиме отворените рани од нашето скорешно минато и реално да го почнеме граѓанското помирување зашто немаме резервна татковина која можеме да ја наречеме наш дом. На тој пат сакам да се вложам без остаток, водејќи сметка за сопствениот политички рејтинг, потенцира Пендаровски.

Шефот на државата го истакна и односот кон опозицијата кој, како што нагласи, е исто толку важен.

Најави дека ќе се бори против поделеноста во општеството, дека ќе ги штити правата на политичкото малцинство, дека максимално ќе се заложи за довршување на полноправното членство на земјава во ЕУ и НАТО, како и дека посебно внимание ќе посвети на меѓуетничките односи.

Според Пендаровски, нула ќе биде толеранција кон криминалот и корупцијата, а поддршка ќе даде и на граѓанскиот сектор и на медиумите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *