Одобрена екстрадицијата на Грујевски и Бошковски

Советот на судии во Солун денеска одлучи Никола Бошковски и Горан Грујески да бидат екстрадирани во Македонија.

Според солунскиот портал Вориа, јавува дописникот на МИА од Атина, веднаш по објавувањето на пресудата, двајцата обвинети, поднеле жалба против одлуката на судот, за случајот да го разгледа Врховниот суд во Атина.

И соопштувањето на одлуката, исто како и сослушувањето, беше зад затворени врати.

Одлуката е соопштена по четири рочишта од кои две беа одложени. Последното рочиште се одржа на 22 декември и беше закажано за да се соопшти одлуката на Советот на судии, но поради неможнопст да се обезбеди преведувач на македонски јазик беше одложено за денеска.

Освен за екстрадицијата, Грујевски и Бошковски имаат уште два други процеса во Грција, независни еден од друг. Едниот е за фалсификуваните пасоши со кои беа фатени на солунскиот аеродром, судењето по три одложувања, ќе се одржи на 17 мај следната година. Другиот случај е по поднесеното барање за азил на 29 ноември, процес кој може дополнително да ја забави евентуалната позитивна одлука за екстрадиција во Македонија.

Грујевски и Бошковски, кои се меѓу обвинетите од СЈО за предметот „Тврдина и Таргет“, за кој денеска беше одложено рочиштето во Кривичниот суд во Скопје, беа уапсени од грчката полиција на аеродромот во Солун на 18 октомври лани, при обид со лажни бугарски пасоши да заминат со авион за Будимпешта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *