Нухиу во Дебар: Безбедносната состојба стабилна

Заменик-министерот за внатрешни работи Агим Нухиу заедно со заменик директорот на Бирото за јавна безбедност, денеска престојуваа во посета на Дебар.

По средбата со вршителот на должноста градоначалник Хекуран Дука, претседателот на Советот Башкм Машкули командирот на Полициската станца од општа надлжност во Дебар, Аргетим Војнка, Нухиу рече дека целта на посетата е да ја пренесат пораката за заинтересираноста за соработка на локалната власт и полицијата а сето тоа во интерес на заеднцата.

Тој даде оценка за безбедносната состојба во земјата, со посебен акцент на Дебар.

– Безбедносната состојба во земјата е стабилна. Со посебен акцент на Дебар сакам да кажам дека граѓаните на Дебар се добри луѓе со виско ниво на свест за да ги разберат политичките околностите по кои минуваме како на локално така и на државно ниво. Секако ние сме зантересирани професоналниот кадар да биде во служба на граѓаните на Дебар, рече Нухиу.

На новинарско прашање тој соработката со полицијата на Република Албанија ја оцени како добра во сите сегменти.

– Имаме добра соработотка која е на оперативно ниво,службите имаат комункација во сите сегменти околу интегрираното менаџирање на границите, контнинурани активости против организираниот криминал но и проширување на активностите за внатрешна контрола, рече заменик министерот Нухиу.

Тој искажа задоволство од добрата соработка на Полициската станица од општа надлежност во Дебар и локалната власт, како и на полицијата граѓаните.

Вршителот на должноста градоначалник, Дука искажа задоволство од престојот на претставниците на централната власт на Дебар и посака посетите да бидат почести а соработката на уште поголемо ниво.

– Добивме гаранција дека соработката ќе се унапредува со цел поголема безбедност на граѓаните и решавање на проблемите со кои се соочуваме, рече Дука.

Претставниците на Министерството за внатрешни работи имаа срдба со раководителите на секори во Полициската станица.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *