Делегацијата на ЕУ со остра осуда за инцидентот, бара одговорност од виновниците

Делегацијата на ЕУ остро го осуди инцидентот што се случи вчера во затворот во Шуто Оризари и бара да се спроведе истрага, а одговорните за него да понесат последици.

-Делегацијата на ЕУ остро осудува каква било форма на насилство и изразува загриженост за инцидентот што се случи во затворот во Шутка. Очекуваме истрага за овој инцидент и да се сносат последици, стои во пишаната изјава на Делегацијата на ЕУ во врска со инцидентот во затворот во Шутка.

Што се однесува до судските постапки во однос на инцидентите од 27 април, од Делегацијата наведуваат дека нема да ги коментираат.

-Генерално, очекуваме судските институции да ја вршат својата работа професионално и независно, се посочува во изјавата на Делегацијата на ЕУ во земјава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *