Царовска на средба со директорите на приватните пензиски друштва, на ПИОМ и на МАПАС

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска во просториите на Министерството ќе одржи работна средба со директорите на приватните пензиски друштва, КБ Прво пензиско друштво и САВА Пензиско друштво и со директорите на Фондот на ПИОМ и на Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС).

Состанокот следува откако Царовска викендот обелодени дека на 12 илјади осигуреници на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, кои се во двостолбниот пензиски систем, повеќе години не им биле префрлани средства во вториот столб, по што вчера Министерството за труд и социјална политика достави кривична пријава против непознат сторител до Основното јавно обвинителство.

Покрај пријавата, доставени се и сите документи од анализата на пензискиот систем со која се откриени неправилностите при распределбата на средствата.

Фондот на пензиско и инвалидско осигурување, пак, вчера преку соопштение наведе причини поради кои, како што вели,  не се распределени осигуреници во вториот пензиски столб.

Според анализите, најголем број нераспределени осигуреници се осигуреници на кои приемот во осигурување им е во периодот од 2003 до 2007 година, а не од 2009 и 2010 година. Ненавремената распределба на осигурениците, велат од Фондот, исто така, се должи и на честите и брзи законски измени што предизвикаа дестабилизација на процедурите за зачленување и распределба, како што бил случајот со измените на Законот со кој договорите за дело се воспоставија како основ за прием во осигурување, како и измените на Законот со кои се предвиде ослободување од плаќање на придонесите за определен период и определни осигуреници (субвенционирани осигуреници)

– Од вкупниот број на околу 12.000 нераспределни осигуреници, за повеќе од 4.000 осигуреници, воопшто нема уплата на придонес од страна на работодавачите. За нив е евидентиран само прием во осигурување и за нив нема последици во однос на сметката во вториот столб бидејки немало уплати на придонес. Мора да се потенцира дека сите нераспределни осигуреници во вториот столб, се евидентирани како осигуреници членови само на првиот столб и нивните уплати на придонесот се користени за потребите на Фондот, како што се користи и придонесот кај останатите осигуреници кои според законската регулатива се членови само на првиот столб, информираа од Фондот за ПИОМ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *