Иванов ги прими акредитивите на неколку новонаименувани амбасадори

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Република Естонија, на Суверениот Воен Ред на Св. Јован од Ерусалим, Родос и Малта, на Република Гана и на Република Уганда.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Естонија за Република Македонија, со седиште во Будимпешта, Н.Е. Кристи Карелсон, претседателот Иванов изрази задоволство од одличните билатерални односи, што во континуитет ги негуваат двете пријателски држави, афирмирајќи го интересот за натамошно интензивирање на заедничката соработка, особено во економијата и трговската размена, соопшти кабинетот на претседателот.

– Република Македонија придава посебно значење на развојот на пријателските односи со Република Естонија и во овој контекст, дозволете ми да се заблагодарам за досегашната континуирана поддршка што Вашата земја ја дава за реализација на македонските стратешки цели, интеграциите во ЕУ и НАТО, рече претседателот Иванов.

Амбасадорот Карелсон потенцираше дека Естонија ја поддржува целта на земјава за членство во НАТО и како долгогодишен поддржувач на проширувањето на ЕУ, особено се залага за почеток на пристапните преговори со Македонија.

– Би сакал да ја потврдиме нашата подготвеност да го споделиме искуството што го стекнавме во градењето на нашата е-влада и дигиталната економија. Нашата соработка во оваа област веќе започна и на тој начин стана добра основа за одличните билатерални односи меѓу Естонија и Македонија, рече амбасадорот Карелсон.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Суверениот Воен Ред на Св. Јован од Ерусалим, Родос и Малта за Република Македонија, Н.Е Франческо Саверио Џусти, Иванов нагласи дека водилка во релациите меѓу Македонија и Суверениот Воен Ред на Малта се духот на пријателството и взаемното почитување.

– Дипломатските односи меѓу Република Македонија и Суверениот Ред влегоа во третата деценија од нивното воспоставување. Сите овие години споделуваме заеднички културни и цивилизациски вредности кои се цврсти мостови на поврзување и меѓусебна соработка, рече македонскиот претседател, изразувајќи благодарност за досегашниот ангажман на Редот во хуманитарните мисии во Македонија во изминатите две децении.

Амбасадорот Џусти потенцираше дека од нејзиното отворање во 1998 година, Амбасадата на Суверениот Воен Ред на Малта во Скопје има имплементирано неколку хуманитарни и социјални активности во различни места во Македонија, додавајќи дека негова улога како амбасадор на Суверениот Воен Ред на Малта ќе биде да ги поттикнува овие иницијативи.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Гана за Република Македонија, со седиште во Прага, Н.Е. Вирџинија Хесе, претседателот Иванов изрази подготвеност за изнаоѓање на различни форми за развивање на меѓусебните дипломатски односи и го поздрави интересот на студентите од Гана за школување во Република Македонија, како позитивен пример на соработка во областа на образованието.

Хесе нагласи дека како амбасадор на Гана ќе работи на зајакнување на односите меѓу двете земји, за подобрување на трговските односи како и за постигнување на начелата за одржливи и развојни цели.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Уганда за Република Македонија, со седиште во Рим, Н.Е. Елизабет Паула Напејок, македонскиот претседател истакна дека и покрај географската оддалеченост меѓу двете земји, постојат начини за создавање на услови за развој и за унапредување на севкупните билатералните односи и взаемната соработка во различни сфери.

Претседателот Иванов на новоименуваните амбасадори им честита за функцијата и им посака успех во вршењето на одговорната дипломатска должност.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *