Американска донација од над 500 илјади долари за МВР

Техничка опрема во вредност од 510 илјади американски долари донираа денеска САД за македонското Министерство за внатрешни работи во рамки на  Програмата за контрола на извоз и гранична безбедност.

Македонската полиција доби две комби возила со мобилни единици за детекција на радијација, патролен чамец, теренско возило за полициската единица за службени кучиња и еден уред за обработка податоци.

Донацијата беше доделена денеска на свечена церемонија во Министерството за внатрешни работи, на која присустуваа министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и американскиот амбасадор Џес Бејли.

Средствата, како што посочи Спасовски, веднаш ќе бидат ставени во функција во соодветните организациони единици на МВР, а ќе можат да ги користат и други надлежни институции во државата, како што е царинската управа.

-Од почетокот на воспоставување на граничната полиција во МВР во 2004 година, односно од почетокот на концептот на интегрираното гранично управување САД преку оваа Програма се најсилниот патрнер и поддржувач на реалното организациско, професионално и техничко етаблирање на граничната полиција, рече Спасовски.

Напомена дека преку програмата не само што се доделени стотина донации во разновидна техничка помош, туку и стручна и професионална едукација и обука на полициски службеници на граничната полиција.

Амбасадорот Бејли додаде дека помошта што САД досега преку оваа програма и ја доделиле на Македонија изнесува над девет милиони долари.

-Програмата за контрола на извоз и гранична безбедност во соработка со Министерството за енергетика на САД ја обезбедува оваа донација за да ги подобри капацитети на МВР, на царинската администрација и Дирекцијата за радициона безбедност, професионална гранична контрола и операции за внатрешна безбедност, рече Бејли.

Американскиот амбасадор нагласи дека обезбедувањето на границите е од основно значење на безбедноста на државата и регионот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *