ВМРО-ДПМНЕ: Заев да го надмине стравот и да прифати дебата

Зоран Заев мора да го надмине стравот и да престане да бега од дебата, која е основно демократско средство во политиката. Оваа дебата не е само за собирање на политички поени и надмудрување помеѓу ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, туку станува збор за дебата на која што ќе се разговара за суштински прашања кои задираат во идентитетот на државата и треба да му помогнат на народот да одлучи во каква Македонија сака да живее.

Не му е тешко на Заев да застане на некој митинг на кој што ќе глуми дека бара камшици, а партиските функционери ќе му аплаудираат бидејќи им дели тендери и криминални иновации. На Заев не му е тешко на митинг да лаже 30-тина активисти на СДСМ дека здравството било бесплатно во германија или дека ќе има подобри вакцини за нивните деца ако го поддржат во промената на името на државата бидејќи тие очекуваат работа и милостина од него, за да можат да преживеат.

Заев знае дека е многу потешко кога ќе се соочи со виситината за неговата капитулација и кога ќе му бидат предочени сите аргументи за злото што и го нанесува на државата.

Затоа Зоран Заев се плаши од дебата. Тој е свесен за економскиот пустош   и антидржавните политики кои ги спроведе.

Заев бега од одговори бидејќи не може  да го оправда губењето на идентитетот, историјата, културата и традицијата на Република Македонија.

Тоа е причината заради која Заев ги потценува граѓаните и смета дека тие немаат право сами да одлучат.

Капитулантското дело кое го потпиша Зоран Заев е без оправдување и на директна штета на Република Македонија, токму затоа Заев бега од дебата бидејќи не може да ја оправда штетата што и ја причини на државта.

Заев  трајно ги наруши преговарачките позиција на Република Македонија, кои беа   градени од страна на сите влади од независноста до сега.

Оваа влада покрај лошите меѓународни политики и нанесе и тешки удари на економијата. Повеќе од година ипол економијата тоне, граѓаните се се посиромашни, а иселувањето кое најавуваа дека ќе го запрат, не само што не го запреа, туку и го забрзаа. Граѓаните разочарани од лошите политики не гледаат перспектива во Република Македонија под власт на Заев.

Заев наместо да бега од дебати и соочување со што сака да ја сокрие својата неспособност и штетност треба да  си даде оставка пред штетите што ќе и ги нанесе на државата да биде ненадоместливи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *