Поповски: Опозицијата во континуитет го блокира носењето на законот за медиуми

 Опозицијата во континуитет го блокира носењето на законот за аудио и аудовизуелни медиумски услуги, а со тоа и го кочи суштинскиот почеток на реформите во медиумската сфера во Македонија, изјави министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски на отворањето на конференцијата: „Иднината на медиумите и новинарството во дигиталната ера“ во организација на Центарот за развој на медиуми.

– Тоа е многу видливо во собраниската Комисија за транспорт, врски и животна средина каде претседавач е од ВМРО-ДПМНЕ. Законот е буквално закочен. ВМРО-ДПМНЕ не учествуваше во ниту една од серијата дебати. Откако тој помина на Влада и беше испратен во Собранието, тие доставија некаде околу 70 амандмани, притоа кога Комисијата заседава и на дневен ред е законот бесконечно се дебатира по еден амандман. Остава впечаток дека сакаат да го блокираат законот и да ја задржат оваа статус кво ситуација или да се пазарат за кои членови да бидат именувани, изјави Поповски.

Посочи дека „пазар“ не доаѓа предвид и дека ова е последна и единствена шанса конечно вистинските професионалци да бидат избрани во советите, органите и телата.

– ВМРО-ДПМНЕ во континуитет покажува неодговорност кон состојбите во општеството и од тие причини ја повикуваме медиумската заедница да се мобилизира и помогне со притисок во донесување на законот, истакна Поповски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *