Амбасадорот Гарет на проштална средба со министерот Димитров

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денеска го прими во проштална посета амбасадорот на Обединетото Кралство во Република Македонија, Чарлс Гарет.

Димитров ја истакна значајната улога на амбасадорот Гарет во развивањето на билатералните односи помеѓу Република Македонија и Обединетото Кралство. Исто така, тој ја нагласи неговата професионалност и лична посветеност беа од исклучително значење за унапредување на соработката во различни области, од највисоките политички прашања како што се ЕУ и НАТО интеграцијата, па се’ до поддршка на реформите во македонската администрација, образованието, во правосудниот систем, демократијата и социјалната кохезија, како и реформи во безбедносниот систем, соопшти макеоднското МНР.

Истакнувајќи дека Македонија длабоко ја цени поддршката од британската Влада и од сите политички актери во земјата, Димитров се заблагодари за искреното пријателство и посветениот ангажман на амбасадорот Гарет за време на неговиот четиригодишен мандат во Скопје.

Посакувајќи му среќа и успех во натамошната дипломатска кариера, Димитров истакна дека испраќаме драг пријател на Македонија, и се надеваме дека Обединетото Кралство ќе продолжи да биде силен поддржувач на Македонија во нашите стратешки евро-атлантски определби.

На средбата Димитров му врачи благодарница на амбасадорот Гарет за неговата неуморна работа во промовирање на британско-македонското пријателство и соработката меѓу двете земји.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *