Аселборн: Ќе биде грешка ако не се даде датум за Македонија и Албанија

Министерот за надворешни работи на Луксембург, Жан Аселборн, смета дека неодредување датум за преговори за Македонија и Албанија ќе биде политичка грешка.

Тој додаде дека се надева дека денеска министрите ќе изнајдат излез од овој ќорсокак и ќе дадат зелено светло за почеток на преговори со двете земји.

Советот на ЕУ за општи работи денеска во Луксембург треба да донесе одлука по препораката на ЕК за почеток на пристапните преговори на Македонија и на Албанија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *