Груби: Денес се исполнува сонот за евроатлантска Македонија

Денес се раѓа ново сонце на слободата, правичното сонце на еднаквоста и исполнување на сонот за евроатлантска Македонија, рече пратеникот на ДУИ Артан Груби на собраниската седница на која  треба да се гласа за ратификација на договорот со Грција.

– Животот не учи дека одлуките треба да ги донесеме навреме  во вистинско време, а не доцна. Денеска е најдоброто време да ја донесеме најдобрата одлука која ќе ја бетонира државноста на Република Македонија и ќе ни овозможи иднина нам и на  генерациите по нас. Ни носи датум за преговори за членство во ЕУ и покана за полнотравно членство во НАТО, рече Груби.

– Некои ги нарекувале Скендер бег и Гоце Делчев предавници, но по педесеттина години историјата покажа дека тие биле херои. Херојство е да обезбедиш сигурна иднина за своите деца и за нивните деца, рече Груби.

Тој им порача на пратениците дека пред нив денеска има три копчиња и оти секој треба да донесе одлука за иднината на нашите поколенија.

– Зеленото копче е за храбрите луѓе и за сите што ја сакаат Македонија како своја татковина, рече Груби и додаде дека Македонија денес ја доживувам како своја држава и татковина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *