Рочиште во Солун за екстрадицијата на Грујевски и Бошковски

Во Судот во Солун денеска треба да се одржи рочиште за барањето од македонските власти за екстрадиција на поранешните началници во Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК)  Горан Грујевски и Никола Бошковски, обвинети од СЈО за предметот „Тврдина и Таргет“.

Минатото судско рочиште беше одложено поради отсуство на адвокат од адвокатскиот тим на Грујевски и на Бошковски.

Двајцата се во притвор во затвор во близина на Солун. Ним им се суди во солунскиот суд и за фалсификуваните пасоши со кои беа фатени на 18 октомври годинава на аеродромот во Солун, кога се обидоа да заминат за Будимпешта.

Ова судење е одвоено од постапката за екстрадиција. Тоа досега беше двапати одложувано бидејќи Судот во Солун не можеше да обезбеди преведувач од македонски на грчки јазик и обратно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *