50. ГОДИШЕН ЈУБИЛЕЈ НА „МАКЕДОНСКА НАЦИЈА“ – ХРОНИЧАРОТ НА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА

Првиот број на весникот „Македонска нација“ е отпечатен на 30 јануари 1971 година (како двомесечник за…

Весникот “Македонска Нација” ( 1971-1990 ) – Минхен

85 ГОДИНИ ОД ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ГОЈКО ЈАКОВЛЕСКИ, АЛИАС ГОЦЕ МАКЕДОНСКИ  Според информациите од бројни документи…

Борис Ничов – бизнисмен и градител на „Преспанскиот крст“

„МАКЕДОНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ МЕРИДИЈАНИ“ – САД Борис Ничов е познат американски бизнисмен и општественик во Чикаго, но…

ЛИЧНОСТИ ОД ПРЕСПА: ПИСАТЕЛОТ СТЕРЈО СПАСЕ ОД ГЛОБОЧАНИ – ЗНАЧАЕН ЛИТЕРАТУРЕН ТВОРЕЦ (2)

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА ВО ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ МЕРИДИЈАНИ“ Во Албанија има голем број Македонци…