МИТРОПОЛИТОТ КИРИЛ – ЗНАЧАЈНА ЛИЧНОСТ ЗА ЦРКОВНО-ДУХОВНОТО ЖИВЕЕЊЕ ВО ПРЕСПА (4)

ПРЕСПА ВО ДЕЛАТА НА СЛАВЕ КАТИН Митрополитот г. Кирил беше роден како Никола Поповски на 23…

ПОЧНА ОБНОВАТА НА УЧИЛИШТЕТО „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО ЉУБОЈНО ВО „ЦЕНТАР ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“

Според зборовите на министерката за култура Бисера Костадиновска – Стојчевска, со реконструкцијата на училиштето „Димитар Блахов“…

ВЛАСТА ГО ЗАБОРАВИ ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН „МАРКОВА НОГА“ ВО ДОЛНА ПРЕСПА

Во Долна Преспа до убавото село Долно Дупени се наоѓа границата меѓу Република Македонија и јужниот…

МАНАСТИРОТ „СВ. ЃОРЃИ“ ВО КУРБИНОВО – ЗНАЧАЕН МАКЕДОНСКИ СПОМЕНИК НА КУЛТУРАТА (2)

ПРЕСПА ВО ДЕЛАТА НА СЛАВЕ КАТИН Често се вели дека Курбиново и Претор се познати туристички…

СЕЛОТО МАРУЛ, ПРИЛЕПСКО – РОДНОТО МЕСТО НА ЃОРЃИЈА (ГОГА) ЏОРЏ АТАНАСОСКИ (13)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Патувавме од Скопје за Прилеп во недела, утро.…

СЕ ОДРЖА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „23. ПЕЛАГОНИСКИ КУЛТУРНО – НАУЧНИ СРЕДБИ“ ВО ОПШТИНА НОВАЦИ

Во Општината Новаци се одржаа „23. Пелагониски културно-научни средби“, на кои беа доделени наградите “Повелба за животно дело“…

ЕДЕН КАМЕН – ЕДНА ЛИРА, Срцето на Марул е црквата Света Мала Богородица

Во марулскиот синор се познати две цркви и девет населби наречени девети марули. Населбите се на…

ДЕЛ ОД ПРВА ПОСЕТА НА СЕЛОТО БРЕЗНИЦА ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (19)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“.. Тој исто така зборуваше дека се…

СЕЛОТО МАРУЛ, ПРИЛЕПСКО – РОДНОТО МЕСТО НА ЃОРЃИЈА (ГОГА) ЏОРЏ АТАНАСОСКИ

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Патувавме од Скопје за Прилеп во…

ЕДЕН КАМЕН – ЕДНА ЛИРА, Срцето на Марул е црквата Света Мала Богородица

Во марулскиот синор се познати две цркви и девет населби наречени девети марули. Населбите се на…