Шчербак: Русија сака добри односи со Македонија

Искрено сакаме односите помеѓу Македонија и Руската Федерација да се унапредуваат успешно, конструктивно, во духот на соработката, заемното разбирање и рамноправност. Русија се обидува да биде добар партнер, а како ќе се однесува Македонија, тоа е нејзино суверено право, изјави амбасадорот на Руската Федерација во Македонија Олек Шчербак при неговата посета на Прилеп, запрашан да ги оцени моменталните односи меѓу двете земји.

– Русија и Македонија се две пријателски држави кои се поврзани со вековни историски и духовни врски. Во голем дел имаме заедничка култура, во голем дел и заеднички јазик, заеднички духовни корени. Искрено сакаме односите помеѓу Македонија и Руската Федерација да се унапредуваат успешно, конструктивно, во духот на соработката, заемното разбирање и рамноправност. Во меѓународните односи многу се битнни билатералните односи, а тоа е како улица со двонасочно движење. Како и за добро танго, потребни се напорите на двајца. Русија се обидува да биде добар партнер, а како ќе се однесува Македонија, тоа е нејзино суверено право, рече Шчербик.

Амбасадорот Шчербак ги отфрли како пропагандни лаги обвинувањата дека Русија се меша во дел од земјите на Балканот за да не влезат во НАТО како и во спорот за името меѓу Македонија и Грција.

– Во современиот свет се произведуваат многу лаги. Тоа е класичен пример на пропагандни лаги. Немам намера да отворам вистина за овие лаги, а на сите овие прашања одговорив минатата сабота во напис во весник, изјави Шчербак.

Што се однесува до тоа дали светот е на работ на нова студена војна, Шчербак рече дека тоа не е на иницијатива на Русија.

– Русија прави сѐ да го намали нивото на тензичноста во светот и дејствува да ја запре таа страшна антируска пропаганда која се шири во светот. Правиме сѐ овие обиди да се започне студена војна да згаснат и да не преминат во „жешка“ војна, рече амбасадорот на Руската Федерација во Македонија Олег Шчербак при денешното одбележување во Прилеп на 9 мај – Денот на победата над фашизмот.

6 thoughts on “Шчербак: Русија сака добри односи со Македонија

  1. Wow, amazing blog layout! How long have you been running a blog for?

    you made running a blog look easy. The whole glance of your web site
    is fantastic, as neatly as the content material! You can see similar here e-commerce

  2. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
    success. If you know of any please share. Thank you!
    I saw similar article here: Auto Approve List

  3. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with
    Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to
    rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

    If you know of any please share. Kudos! I saw similar art here: Best escape rooms

  4. I will right away grab your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me realize so that I may just subscribe. Thanks!

  5. I’ve been browsing online more than three hours nowadays, but I never discovered any fascinating article like yours. It’s lovely worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the web might be much more helpful than ever before!

  6. Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m
    trying to get my website to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
    Appreciate it! I saw similar art here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *