Оздемир: Германија сака да ја види Северна Македонија што поскоро во ЕУ

Доколку Северна Македонија стане членка на ЕУ, се би било поинаку, и во однос на цените и во однос на агро секторот. Би имала пристап до заедничките пазари и би имала повеќе можности, оцени денеска германскиот сојузен министер за земјоделство и храна, Џем Оздемир.

Како што истакна Оздемир, одговорајќи на новинарски прашања по средбата со својот домаќин, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, зголемувањето на инфлацијата не е поврзано со внатрешната политика на некоја земја, туку е резултат, пред се, на војната во Украина која доведе до зголемени трошоци и поскапување на енергијата.

Тој повтори дека Германија има јасна определба и сака колку што е можно побрзо Северна Македонија да стане полноправна членка на ЕУ.

-За Сојузна Република Германија е јасно дека иднината на Северна Македонија е во ЕУ и јас би сакал, во рамките на мојата надлежност како министер за исхрана и земјоделство, да го искажам мојот респект за напорите што ги направи вашата Влада и вашата земја на досегашниот пат. Морам да кажам дека овој пат навистина не е едноставен, не е ни краток во однос на војната што сега се случува во Европа. Војната е повторно вратена во Европа, ја имаме агресијата на Путин врз Украина и сето тоа покажува дека соработката помеѓу државите е многу важна, а диктатурите не сакаат да постои таков тип на соработка. СР Германија навистина го поддржува пристапниот процес на Северна Македонија и ние ќе направиме се што можеме за да ве поддржиме на вашиот пат кон полноправно членство во ЕУ, потенцира германскиот министер.  

Во однос на инфлацијата, има пад во Германија, рече, но стапката е се уште висока и не е вратена во состојбата како што била пред војната во Украина.

-Се ова е поврзано со руската агресија врз Украина. Тоа доведе до зголемени трошоци, енергијата поскапе и се тоа имаше влијание и врз инфлацијата. Значи, тоа не е нешто што е поврзано со внатрешната политика, туку, меѓу другото, и со војната во Украина. Од заеднички интерес е оваа војна да заврши и не само Украина да може да врати дел од својот територијален интегритет, тоа не е добро само за луѓето во Украина, туку со надеж дека сето тоа ќе може да влијае и врз инфлацијата и ќе се овозможи намалување, односно стабилност на цените. Во однос на цената и на она што го кажувате, би било многу поинаку доколку земјата има пристап и е дел од заедничките пазари на ЕУ и би било многу поинаку доколку земјата стане полноправна земја членка на ЕУ, тогаш и за земјоделството би било многу подобро, би имала пристап до тие пазари и би имала повеќе можности, но се разбира дека има актери кои навистина не го сакаат тоа и кои сметаат дека тоа не е во нивен интерес исто како и Русија – не би сакала земјата да се движи по овој пат, во правец на ЕУ. Додека СР Германија има јасна определба и таа сака колку што е можно побрзо Северна Македонија да стане полноправна членка на ЕУ, рече Оздемир.

Тој и неговиот македонски колега Николовски имаа билатерална средба, по која заминаа на Факултетот за земјоделски науки и храна (ФЗНХ) каде треба да се обратат на првиот академски час. Планирано е двајцата министри да присуствуваат и на средбата на деканите и продеканите од Асоцијацијата на факултетите за земјоделските науки од Југоисточна Европа што ќе се одржи на ФЗНХ.

31 thoughts on “Оздемир: Германија сака да ја види Северна Македонија што поскоро во ЕУ

  1. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Cheers! You can read similar blog here:
    List of Backlinks

  2. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good results. If you know of any please share.
    Cheers! You can read similar blog here: Escape rooms list

  3. I have been surfing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will probably be much more useful than ever before!

  4. May I simply just say what a comfort to uncover someone who actually understands what they’re discussing on the net. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of the story. I was surprised that you’re not more popular since you surely have the gift.

  5. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good success. If you know
    of any please share. Many thanks! You can read similar art here

  6. You’re so interesting! I don’t think I have read through a single thing like this before. So wonderful to discover somebody with a few original thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with some originality.

  7. It’s appropriate time to have ideas for future years and it is time to be happy. I have discover this kind of publish of course, if I may My partner and i want to give you advice couple of attention-grabbing things or perhaps recommendations. You could possibly can create following content articles referring to this article. My partner and i need to learn even more reasons for it!

  8. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that will make the biggest changes. Thanks for sharing!

  9. This could be the right weblog for anyone who wishes to learn about this topic. You recognize a whole lot its practically hard to argue on hand (not that I actually would want…HaHa). You certainly put the latest spin on the topic thats been discussing for a long time. Fantastic stuff, just fantastic!

  10. Can I just say thats a relief to locate someone that truly knows what theyre referring to online. You certainly understand how to bring a concern to light and produce it essential. Workout . should look at this and understand this side from the story. I cant believe youre not more well-liked when you certainly contain the gift.

  11. Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular put up amazing. Excellent activity!

  12. Howdy! This blog post could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Thank you for sharing!

  13. I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own personal blog and want to know where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *