Царовска: Во Тимјаник ќе има мал групен дом

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска вчера ги посети Неготино и селото Тимјаник. Таа заедно со градоначалникот на општина Неготино, Тони Делков се сретна со локалните жители, соопшти денеска Министерството за труд и социјална политика.

– Недоразбирањата се веќе минато, а подготовките за малиот групен дом во Тимјаник продолжуваат. Никогаш не се сомневав во хуманоста на нашите граѓани и верував дека првата несакана епизода е само недоразбирање. Драго ми е што овој пат имавме многу конструктивна дискусија и жителите дадоа поддршка на она што го правиме. Јас верувам дека Тимјаник ќе биде симбол на хуманоста на нашето општество, а жителите ќе се гордеат со тоа, изјави Царовска.

Од МТСП информираат дека во меѓувреме забрзано се работи на деинституционализацијата и дека се во комуникација со другите општини кои изразиле подготвеност за отворање мали групни домови.

Истовремено, МТСП во соработка со УНИЦЕФ ја промовира и кампањата „На секое дете му треба семејство“ која има за цел да ги поттикне граѓаните да станат згрижувачи на деца без родителска грижа и да им овозможат да растат во безбедно и грижливо семејно опкружување исполнето со љубов. Кампањата досега постигнува одличен успех, повеќе од 100 лица изразија желба да згрижат дете. Борбата за похумано општество и заштита на децата ќе биде и понатаму главен фокус на МТСП, посочуваат од Министерството.

One thought on “Царовска: Во Тимјаник ќе има мал групен дом

  1. This piece was both insightful and engaging. Id love to dive deeper into this topic with you all. Click on my nickname for more content!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *