Прашањето за референдумот е за внатрешно-партиска употреба на ВМРО-ДПМНЕ, порача Ковачевски, Мицкоски пријатно изненаден од предлогот на Пендаровски

Прашањето за референдумот за францускиот предлог вчера тема на дискусија меѓу власта и опозицијата на собраниската…

Историската комисија ќе работи според свои принципи, министерката за култура порачува историјата да не ни биде затвор туку лекција

Историска комисија за историски и образовни прашања меѓу Северна Македонија и Бугарија ќе работи според свои…

КОНФЛИКТИ НА ЕЛИНИСТИЧКИТЕ (АНТИЧКИТЕ ГРЧКИ)  ГРАДОВИ – ДРЖАВИ

  Спарта беше понижена и не можеше да се меша во наредните години, кога Епаминонда со…

РАСПУШТАЊЕ НА ТЕБАНСКАТА ЛИГА НА АНТИЧКИТЕ ЕЛИНИ – ГРЦИ (10)

Уште во 392 година, Анталкид, заедно со намесникот Тирибаз имаше дебатни расправи со претставниците на сојузите…

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА АНТИЧКИТЕ ЕЛИНИ – ГРЦИ ВО ЧЕТВРТИОТ ВЕК ПРЕД Н.Е

  Александар како и секој друг човек беше под влијание на своето време и родното место,…

НАУЧНИ ПОДАТОЦИ ЗА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ОД УЛРИХ ВИЛКЕН

  Според Улрих Вилкен, нe e лесно да се пишува за посебниот живот на Александар Македонски…

БРОЈНИ ИСТОРИСКИ ПРОУЧУВАЊА ЗА АЛЕКСАНДАР (ВЕЛИКИ) МАКЕДОНСКИ  

  Смртта на Калистен во 327 година пред н.е. силно се одразила врз пренесувањето на кажувањата…

УЛРИХ ВИЛКЕН И НЕГОВИТЕ ИСТРАЖУВАЊА ЗА АНТИЧКА МАКЕДОНИЈА

  Тешко е да се најде публикуван биографски материјал за Вилкен. Тој имаше лоша среќа (ова…

УЛРИХ ВИЛКЕН – АВТОРОТ НА РОМАНОТ АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ (МАКЕДОНСКИ)

  Александар Македонски на Бадијан е чист прагматист без да поседува филозофски погледи на светот што…

ПРОУЧУВАЊА ЗА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ОД РАЗЛИЧНИ АВТОРИ

  Спoред Урлих Вилкен Александар Македонски е човекот за кој најмногу се зборува, најславен човек во…