БОРБАТА ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО БИТОЛА И БИТОЛСКО

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „СИЛЈАН МИЦЕВСКИ“ ОД АВТОРИТЕ СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ – КАТИН И ЃОРЃИ ЛУМБУРОВСКИ Битола е…

ПОЧИНА ЏАН (ВАНЕ) КУЗЕВ ОД ТОРОНТО КОЈ БЕШЕ ПОЗНАТ И ПРИЗНАТ БИЗНИСМЕН И ГОЛЕМ ХУМАНИСТ И ДОНАТОР

Џан (Ване) Кузев беше роден на 05 февруари 1933 година во селото Мрежичко, Кавадаречко. Тој беше…

Георги (ЏОРЏ) Томов (18 март 1933. – 5 август 2008.) – амбасадор на фолклорот во иселеништвото

Моногравското дело „Томов“ од авторот Славе Катин е отпечатена во 2007година, на македонски и на англиски јазик, во издание на Книгоиздателството „Македонска искра“…

ЕВРЕИТЕ – ЕДНА ОД НАЈСТАРИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ИЗРАЕЛ И МАКЕДОНИЈА“ НА СЛАВЕ КАТИН Да се посети Светата земја значи да…

МОНОГРАФИИ ЗА ГОЛЕМИОТ БИЗНИСМЕН И МАКЕДОНЕЦ ЃОРЃИЈА-ЏОРЏ АТАНАСОСКИ

Делото „Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски“ чии автор е Славе Николовски-Катин е едно од најзначајните изданија во македонското иселеништво. Првото и…

ВИКТОР БИВЕЛ ОД СИДНЕЈ – ДОБИТНИК НА ПРИЗНАНИЕТО „ЗЛАТЕН КЛАС ЗА МАКЕДОНСКИ ВОЗНЕС“ НА ПЕЛАГОНСКИТЕ СРЕДБИ

ВИКТОР БИВЕЛ Е ГОЛЕМ БРАНИТЕЛ И АФИРМАТОР НА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА ВО АВСТРАЛИЈА  Советот на Пелагонските средби на чело со претседателот…

СЛАВЕ КАТИН – ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „ПОВЕЛБА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО“ НА ПЕЛАГОНСКИТЕ КУЛТУРНО-НАУЧНИ СРЕДБИ

СоветотнаПелагонскитесредби на чело со претседателот д-р Весна Калпаковска насвојатаседницана 17 мај 2022 година одлучида му јадоделинаградата „Повелбазаживотнодело“ на публицистот Славе Катин за неговиот севкупен труд, дела, дострели…

ГРЦИЈА ГО ПРИЗНАЛА ПОСТОЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК УШТЕ ВО 1923 г.

Официјален грчки документ Документот е официјален договор од Воденскиот Јавен Нотар , во 1923 година, меѓу…

АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ГИ ОСВОИ ГРАДОВИТЕ ДАМАКС И СИДОН

  ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН Историјата…

БИТКАТА КАЈ ТИР И ПОНУДАТА НА ДАРИЈ НА СВОЈАТА ЌЕРКА И 10.000 ТАЛАНТИ

ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН Инженерците на…