ПРВАТА ФОНДАЦИЈАТА НА УКИМ „АТАНАС БЛИЗНАКОВ“

Атанас Близнаков е еден од најистакнатите донатори од македонската дијаспора. Неговото име и дело се добро…

ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН

ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН Улогите на…

ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛА НА ДУШАН РИСТЕВСКИ – МАКЕДОН ВО ТОРОНТО

Во организација на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“, кое е во состав на Катедралната македонската православна црква…

КИРЕ ЦИРЕВСКИ – НОВИНАР И ПУБЛИЦИСТ И ГОЛЕМ АКТИВИСТ ВО СИДНЕЈ

Кире Циревски е роден во село Перово во Горна Преспа на 1 јули 1949 година. Тој…

ТОДЕ КАБРОВСКИ – АКТИВИСТ И ПРОСВЕТИТЕЛ ВО МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО СИДНЕЈ

  Тоде Кабровски e роден на 8.1.1945 gодина во селото Горно Орахово, односно Ореово, како што…

ОПИС НА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМАТА БИТКА КАЈ ГАВГАМЕЛА

Во ова продолжение за читателите ќе  претставиме дел од седмата глава  oд делото „Историја на македонскиот народ…

РАЗГЛЕДНИЦА ЗА ЧИКАГО – ГРАДОТ НА ПЕТАР СТАМАТОВ

ИСЕЛЕНИЧКАТА ФОНДАЦИЈА „ПЕТАР СТАМАТОВ“ НА УКИМ Поголемиот дел од својот печалбарски аџилак Петар Стаматов го помина во…

За Георги (Џорџ) Томов и неговиот Њујорк

Во метрополата Њујорк се издвојуваат, пристанишниот, трговскиот, финансискиот, индустрискиот и други делови на градот, а посебно…

ДЕЛОТО „АТАНАС БЛИЗНАКОВ“– ПРВА ИСЕЛЕНИЧКА МОНОГРАФИЈА ЗА МАКЕДОНЕЦ ОД САД

ДЕЛ ОД ТВОРЕШТВОТО НА СЛАВЕ КАТИН Во издание на Ректоратот на Универзитетот „Свети Кирил и Ме­тодиј“…

СОВРЕМЕНИ ПРОУЧУВАЊА ЗА ГОЛЕМИОТ АЛЕКСАНДАР

ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН Сигурно е…